MOSMAN

TCM Construction Group were engaged to carry out an extensive renovation, in conjunction with architect Michael Folk, and detailed and beautifully appointed project was completed on-time and on-budget.

The home is an older style, sprawling and gracious double storey building for a family of 5. It’s bay windows and remarkable roof-scape truly define the essence of the house and although it has been subjected to several renovations over the years, it still managed to maintain its original bones which continued to shine through and it was an exceptional structure to work with.

The entry level was re-worked to open up the rear of the house and the original kitchen and laundry were relocated to the side of the home where they were finished with custom panelled joinery and classic black and grey geometric floor tiles. This room relocation created space for a new family room to connect with the newly designed kitchen, rear garden and swimming pool. The new family living space was widened with the introduction of a linear bay window, with generous sliding doors opening onto the original terrace. The existing stone terrace was improved upon with the introduction of the only new structure in the home; an open-sided, timber-lined pavilion with skylights and built in BBQ, which created a sheltered outdoor entertaining area.

The upper floor Master Bedroom, dressing area and ensuite were completely remodelled by ‘re-carving’ the space below a geometrically existing loft-like ceiling and placing the bed front and centre within the room to make the most of the bay window and harbour views. The new dressing area (which was previously a set of poorly designed cupboards running along the length of the entire bedroom), became a space in its own right, tucked behind the head of the relocated bed. 

The bathroom was completely refurbished, invoking a sense of lavishness with its sculptural black and white bath, double shower and double vanity. This room was finished with a strong and luxurious palette of greys and charcoals, including distressed smoky metallics and textured small chevron tiled feature walls for contrast.

The old timber windows were repaired and refurbished including new ropes, weights and balances and the entire house was repainted. The final piece of work was the re-staining of all timber floors, with a black japan stain finish, which brought the home back together into a new unified whole.